Veilig lopen in het donker

door | 11 december 2020

De eindejaarsperiode is opnieuw aangebroken. Dat betekent dat heel veel van onze atleten hun trainingen grotendeels in het donker zullen moeten afwerken. Toch wordt het belang van goede zichtbaarheid nog wel eens onderschat. Daar willen we verandering in brengen. Hierbij een tiental handige tips:

  • Laat iemand weten dat je gaat lopen. Vertel waar je heen gaat en hoe lang je wegblijft. Neem altijd je telefoon mee zodat je bereikbaar bent.
  • Zorg er ten allen tijde voor dat je goed zichtbaar bent in het donker. Gebruik kleding met reflecterende strepen, een lampje, reflecterende bandjes, een fluohesje of een hesje met led verlichting. Maak je niet druk dat je er niet zo fashionable uitziet, je veiligheid is écht belangrijker!
  • Laat je muziek thuis! Met oortjes in (of een koptelefoon op) zul je het verkeer minder goed horen naderen. Je zicht is beperkt in het donker, zorg ervoor dat je niet ook nog eens je gehoor uitschakelt. Als het overige verkeer jou niet goed ziet, zorg er dan voor dat je zelf zo alert mogelijk bent.
  • Kies zoveel mogelijk voor goed verlichte routes. Loop je toch op slecht verlichte wegen? Loop dan aan de linkerzijde van de weg zodat je het verkeer ziet aankomen. Draag in dat geval eventuele lampjes aan de rechterkant om je arm.
  • Kies in het donker ook zoveel mogelijk voor routes waar de verschillende verkeerssoorten van elkaar gescheiden zijn. Vermijd de plekken waar je op het fietspad of op de weg moet lopen. Sommige verkeerssituaties zijn gevaarlijker dan andere en vragen daardoor extra oplettendheid. 
  • Loop samen! Als groep ben je beter zichtbaar dan wanneer je in je eentje loopt. En, in het geval dat er iets mocht gebeuren, is er iemand in de buurt die hulp kan inschakelen. Zeker als vrouw ben je in je eentje kwetsbaar in het donker.
  • Wees alert: je aan de verkeersregels houden is niet altijd voldoende. Nader je bv. een zebrapad, steek dan niet zomaar over. Je loopt altijd het risico dat een andere weggebruiker je over het hoofd ziet. ‘Geen enkele training is het waard om aangereden te worden.’
  • Bewustwording: veel lopers beseffen eigenlijk niet hoe slecht ze te zien zijn voor hun medeweggebruikers. Kijk daarom eens door de bril van andere weggebruikers. Zit je in de auto of op de fiets, probeer dan eens te letten op andere lopers. Je zult merken dat je minder goed zichtbaar bent dan je denkt.
  • Probeer drukke tijden, de spitsuren op de openbare weg te vermijden.
  • Kies voor je eigen veiligheid een bekende route, zodat je de gevaarlijke plekken in de weg weet en kunt ontwijken. Bij een onbekende weg is het verstandig alert te zijn op losliggende stoeptegels of boomwortels.

Volgende wedstrijden

Er zijn momenteel geen wedstrijden gepland...

Volgende activiteiten

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland...

Bedankt sponsors