Zonder meer een dag die voor AS Rieme nog lang in het geheugen zal gegrift staan.  Naast de jeugdploegen die zich van hun beste kant toonden was er ook dé Riemse prestatie van de namiddag.  Een verslag door Marnix Bruggeman.    

Onze masters dames liepen een fenomenaal Belgisch record dat reeds op hun naam stond sinds 2020 met 9’34”07. De nieuwe recordtijd bedraagt nu 9’28”90. Dit record kwam niet zo maar uit de lucht vallen. Reeds meer dan een jaar waren er plannen om niet alleen het Belgisch record te verbeteren maar ook het Belgisch record van Team Belgium (dus atleten van verschillende clubs) -staat sinds 2005 op 9’31”23 -. Dat een clubteam een “Team Belgium”-record doet sneuvelen is heel uitzonderlijk. Het wereldrecord staat op naam van Team USA (sinds 2011:  9’25”27) . Ook dit was misschien wel mogelijk met ons beste team in de beste omstandigheden…

Sterkhouder Annelies Van Hoecke viel de laatste 3 weken uit met een kuitblessure. Gelukkig konden we rekenen op een sterke invalbeurt van Linda Hermans. Zij had al eerder aangegeven andere doelen na te streven zodoende zit zij al in volle voorbereiding van de halve marathon van Eindhoven (voor thuispubliek) begin oktober. Graag schets ik even de waarden van ons team:

  1. Anneleen Vande Riviere  Belgisch kampioen op de 5000m tevens ook de best jaartijd .
  2. Katrijn Van Hoecke , vorige zomer goed voor een 1500m in 4’32” maar nadien jammer genoeg vele maanden uit geweest wegens voetblessure. Ze is op stevige terugweg en toch al goed met de 2de beste jaartijd op de 1000m.
  3. Linda Hermans met de 7de beste jaartijd op 800m.
  4. Petra Bruggeman Belgisch kampioen W40 op de 800m en tevens de beste jaartijd op 400m-600m-1000m van alle masters en 2de beste jaartijd op de 800m voor gegaan door een Keniaanse master uit het Brusselse.

Wie zo’n team kan aanbrengen op clubgebied beschikt over uitzonderlijke papieren!!! Op voorhand stonden de te verwachten splittijden op papier. Dat kon de trainer niet laten J.

Voor Anneleen 2’24”, Katrijn 2’23”, Linda 2’22” en Petra 2’20”. Met deze tijd kwamen we aan 9’29”00. Uit ondervinding weet ik dat je bij aflossingen  best +/- 1” meer  op stelt dan hun besttijd. Dus… op voorhand een recordverbetering met ruim 5”. Xavier Rondas die Anneleen en Linda coacht gaf steeds info op het 200m punt.

Eenmaal de start gegeven konden we per 200m een beeld vormen hoe het zat. Ik probeerde steeds zo correct mogelijk op de lijn af te klokken. Anneleen Vande Riviere als startloopster volgde in 2de positie maar kwam na 400m  3” te traag door. Hier misten we het hazenwerk! Er werd bijgestuurd en de 2de ronde zette ze zich dapper op kop en kon in haar 2de ronde perfect het juist tempo lopen: de stokwissel was na 2’27” . Voor alle duidelijkheid zijn de tijden hand gestopt!

Dan was het de beurt aan Katrijn Van Hoecke . Zij liep na lange inactiviteit een dijk van een wedstrijd en kneep ruim 2” van haar gevraagde tijd en wisselde na 2’20”78. We zaten nagenoeg  bijna op schema.

Linda Hermans nam de stok over maar werd helaas tijdens de stokwissel  gehinderd en kon na een uitwijkmanoeuvre haar race starten. Na 2’23”78 gaf ze stok door aan Petra Bruggeman. We zatenwel 2”70 achter ophet vooropgestelde schema maar ik kon toen al vermoeden dat het BR wel binnen was. Petra liep haar snelste 800m-race sinds master en liep over de meet na 2’17”15. Onze eindtijd bedroeg 9’28”90 ,  juist 1/10 sec van de vooropgestelde eindtijd. Het record was binnen en de vreugde kon niet op. Bij nazicht deed er tijdens dit aflossingsweekend geen enkel seniorenteam in geen enkele provincie sneller (tenzij EA in onze race).

Proficiat dames: jullie zetten onze club écht op de kaart!

Er was ook nog een 2de team masters dames 4x800m  met Elke De Vreese, Hilde Vanhessche, Nele Matthys en Liesbeth De Vos. Ze deden meer dan hun best en konden na 11’11”92  de zilveren plak in de wacht slepen. Ook voor hen een dikke proficiat.  Liesbeth is met grote onderscheiding geslaagd in de blauw-geel flexibiliteitstest: reserve ploeg 1, lopen in ploeg 1, toch reserve ploeg 1, lopen in ploeg 1…Hoera: knallen in ploeg 2!

                    Vroeg in de namiddag stond voor het eerst in de geschiedenis ook een mixed relays 4x400m op het programma. Er werd voor de ervaring en de fun een gevarieerd team gevormd. We wisten vooraf dat we voor de 3de plaats zouden lopen en zo geschiedde: we waren steeds op achtervolgen aangewezen.

Startloopster Anna Sevryugina  was goed voor 65”05 (niet te vergeten dat ze al om 5u00 uit de veren was voor  haar ochtend shift) dan kwam Christophe Raes (kwestie om klaar te stomen voor het volgende doel: mixed relays masters) aan de beurt en klaarde de klus in 56”24. Lara Hemelsoet wachtte Christophe op en liep eerder op veiligheid in 65”13 haar piste ronde door een voetkwetsuur die haar parten speelde. Mathias Van Herreweghe bevestigde zijn stijgende vorm en klokte af in 54”94 . Hun eindtijd 4’01”34 was goed voor de bronzen plak.

Er werden ook 2 teams 4×100 masters dames opgesteld.

Tine Ghyselen- Hilde Van Hecke- Chaveli Rondas en Nadia De Rycke  vormden een goed en grotendeels erg gerodeerd team. Het was leuk om zien hoe de verhoudingen bij ons beide ploegen dicht bij elkaar lagen. Ze overschreden de meet na 57”77. Goed voor zilver.

Een iets minder ervaren sprintteam werd gevormd met Nele Matthys- Petra Bruggeman-Tineke De Jaeger en Linda Hermans.  Met een tijd van 56”11 werd het goud binnengehaald.            

Oorspronkelijk hadden we een ploeg 4x1500m masters heren M55 op het oog. Door omstandigheden haakte er iemand af en kwam Pieter Moens in de plaats werd het een ploeg M40.

 Pieter Moens liep zijn beste 1500m in een vrij vlakke wedstrijd en dook voor het eerst onder de 5’ in 4’58”60. Noël Van Herrewege reeds M60 hielp ons aan een team zodat we een kwartet konden vormen. Voor hem verliep de race iets minder vlak en klokte af na 6’03”48. Aan Noël: chapeau dat je meedeed.

Geert Martens  M55 was met recht en reden heel tevreden met een tijd van 5’06”90, na een zeer goed ingedeelde wedstrijd.

Slotloper Freddy Van Landeghem ook M55 kreeg als 3de de stok van Geert maar kon toch nog het team van Zottegem remonteren en klote af na 5’03”38. Hun eindtijd 21’12”43 mocht er zijn. Ook zij gingen met een zilveren plak tevreden huiswaarts.

Er waren gelukkig ook een 3 tal jongere ploegen van AS Rieme op het appel.

Het trainerskorps was licht ontgoocheld in het feit dat er geen cadettenploegjes konden samengesteld worden. Deze dappere Vikingen waren wel op de afspraak:

Miek Lagaeysse- Jelke De Paepe- Elien De Muynck en Margaux Temmerman,  zij liepen bij de junioren zowel de 4x100m als de 4x200m.Knap hoor dames.

Op de 4×100 werd het 52”25 goed voor zilver na AVLO, terwijl ze op de 4x200m een tijd neerzetten van 1’50”55 en daar goud behaalden voor AVLO. Ze vestigden daarmee 2 mooie clubrecords. Sterk hoor dames!

 Er stond nog een team 4x800m op het podium. Namelijk de scholieren jongens Van Xavier Rondas   met Tibo Welvaert- Victor De Poorter- Liam De Smet en Xylian Meyvaert. Het werd een  2de plaats met een mooie 8’51”56 achter hun naam. Zie ze glunderen!!!