Zaterdag 28 augustus zal voor heel wat Riemse atleten lang in het geheugen gegrift staan, niet alleen omdat we 12 ploegen konden opstellen, maar vooral omdat we heel wat podium plaatsen wisten te bemachtigen zoals bij, de cadetten dames 4x800m brons ,cadetten heren 4x800m brons ,scholieren meisjes 4x200m goud, masters dames 4x100m goud en zilver, alle cat. heren 4x800m brons en bij de masters dames 4x400m zelfs een Belgisch record. Een verslag van Marnix Bruggeman.

In de namiddag werd er gestart met de 4x100m alle cat. dames  waar we 2 masters ploegen opstelden. Ploeg A, met als starter Leen Verniers die de stok aangaf aan Tine Ghyselen gevolgd door Hilde Van Hecke en slot loopster Nadia De Rycke.

Ze rondden de klus af in een knappe 58”98 als 2de. Bewonderenswaardig dat dit 4-tal al  vele jaren knappe prestaties neerzetten. We mogen niet vergeten dat ze ook nog steeds Belgisch recordhouder zijn op de 4x200m+ 4x400m dames W45!!! Proficiat dames en hun coach Koen Gyssels.

We hadden ook een ploeg B 4x100m. Daarin waren de  3 eerste lopers, Annelies Van Hoecke, Linda Hermans, Petra Bruggeman die later op de dag voor de verassing zouden zorgen op de 4x400m en nieuwkomer en tevens  slotloopster Tineke De Jaeger die het bij haar debuutop een PK heel goed deed.

Hun tijd van 55”93 die amper 3 honderdsten boven het clubrecord lag mocht gezien worden. Met de gouden plak en het provinciaal schildje waren ze best tevreden.

            Dan zagen we de scholieren meisjes op de 4x100m. Dat was ons kwartet met startloopster Miek Lagaeysse gevolgd door meerkampster Jelke De Paepe die op haar beurt de stok doorgaf aan Eline De Muynck , gevolgd door afwerkster Margaux Temmerman.

Met een 4de plaats in 51”06 en een nieuw clubrecord mochten ze terecht fier zijn.

            Ditzelfde 4-tal deed het later op de dag super op de 4x200m alle cat. Met naadloze stokwissels liepen ze een mooie wedstrijd en behaalden als enige scholierenploeg de overwinning in een alweer nieuwe clubrecordtijd van 1’50”20.   En of ze tevreden waren!!! Enkel de datum moet nog aangepast worden in de clubrecordtabellen van 21-08 naar 28-08-2021!!! Proficiat meisjes alsook aan de coachen Glenn Coene en Gunther Mosselmans.

            Dan was het tijd voor aflossingen 4x800m.

              Onze masters vrouwen kwamen het eerst aan de beurt. Hun hand gestopte tijden kon ik op de meet registreren. Dit seizoen als nieuw aangesloten lid Hilde Vanhessche (2’48”42) reeds goed in onze club ingeburgerd, nam de start en gaf de stok door aan Joke De Vreese (2’36”27) die in laatste instantie nog opgeroepen werd en tussen de geplande activiteiten door ons ploegje kwam  depanneren. Dan was het de beurt aan zus Elke De Vreese (2’39”42) die heel diep gegaan was en de stok doorgaf aan Nadia De Rijcke (2’43”87) die alleen de klus mooi afrondde. Ze behaalden hiermee de zilveren plak in 10’48”54 na het team van AVLO maar voor de ladies van KAAG. Proficiat dames .

                    Bij de cadetten tekenden hiervoor Kiara Moens, Flore Vergote, Ilona Potie en zus Alyssa Potie. Met steeds zicht op een medaille liep het kwartet een vlekkeloze wedstrijd die hen verdiend een 3de plaats opleverden in een tijd van 10’44”21. Proficiat meisjes.

     Dan was het de beurt alle cat. mannen. Op de 4x800m masters ontliepen we door omstandigheden met nagenoeg 100% zekerheid  een Belgisch record M55. Zo kregen we een leeftijdsgemengde masters reeks.  Geert Martens was startloper en liep zeker op zijn waarde (2’26”95) Met dank aan dochter Petra voor de tussentijden!!! Als 2de loper werd Eric Claus voor 2 ronden weggestuurd en liep een voor hem zeer scherpe 2’38”44. Eric had reeds voorheen twee 800m wedstrijden gelopen in de buurt van 2’45 maar met enkele specifieke 800m trainingen scheelde dit nu een slok op een borrel. Als 3de loper werd Freddy Van Landeghem (2’40) de laatste week nog opgesteld. Met relatief weinig training een deftige tijd als je het mij vraagt. Pieter Moens (2’27”75) nog vrij atletiek jong liep zijn beste 800m en hiermee werden we in totaal 5de. Hun eindtijd bedroeg 10’41”01

             Onze 4 mannen alle cat. behaalde een welverdiende bronzen plek door na het sterk duo EA en AC Lebbeke te eindigen. Mathias Van Herreweghe (2’10”69)was gebrand om in de buurt van zijn PR te lopen maar kwam de eerste ronde iets te vlug door en moest ietwat gas minderen in het zicht van de meet.  Ruud Naudts die deze zomer al zijn PR’s liep op 1500m-mijl-3000m en 5000m deed nu niet onder en liep zijn vlugste race ooit in 2’03”51 . Dan was junior Rune Baeke aan de beurt. Met zijn sierlijke tred en duidelijk niet tot het uiterste gegaan maakte hij de klus af na (2’04”11). Slot loper Joahim Bafort (1’57) was onze beste performer en liet netjes AC DEIN achter ons. Met een eindtijd van 8’15”29 konden ze goed nagenieten op het podium!!!

       Dan zagen we een beklijvende 4×800 cadetten jongens. Dat het team van Xavier Rondas over heel wat kwaliteiten beschikt (mede door de juiste trainingsprikkels van hun coach) spreidden ze nu weer ten toon. Tibo Welvaert liep heel attent en gaf de stok door aan Helder De Baere die een van zijn betere wedstrijden liep. Xander Sesselle wachtte Helder op en kon nog net in 2de positie (op de hielen gevolgd door ASVO en RCG de stok doorgeven aan Xylian Meyvaert.  Het gaf zo de indruk dat beide achtervolgende teams onmiddellijk onze cadetten zouden oppeuzelen. Maar dan hadden ze blijkbaar zonder Xylian gerekend. ASVO ging ons voorbij, maar hoe RCG ook aandrong, ze kwamen niet voorbij ons team en na een bloedstollende eindspurt bleven we mooi op een 3de plaats in 9’08”42. Oef… de verdiende bronzen plak was binnen. Proficiat jongens.

            Daarna kwamen onze Scholieren jongens op het ovaal voor de 4x800m.

Ferre Danschutter was startloper en verweerde zich kranig en liep voor wat er in zijn mogelijkheden lag en gaf als 4de de stok door aan Daan Bostyn, hij knabbelde een beetje van de achterstand af  die vanop de zijlijn goed aangemoedigd werd door papa Thomas. Als 3de Viking kreeg 400m specialist Victor De Poorter die vorige week nog een sterke  54”32 achter zijn naam kreeg. Toch ondervond Victor dat 800m wat anders is en kreeg het erg moeilijk op het einde om de stok aan Killian Moens te geven. Ook Kilian verweerde zich kranig maar we konden de te sterke 3 ploegen voor ons niet remonteren en werden verdienstelijk 4de. Hun eindtijd was 9’12”58

            Dan kregen we de laatste vrouwen aflossingen met nog de 4x400m alle cat. en masters.

        Bij alle cat. hadden we ook heel wat moeite moeten doen om een ploeg op de been te krijgen. Anna Sevryugina startte zeer behoorlijk en gaf na ongeveer 65” de stok door aan Lien Langeraert die voor het eerst haar aan een 400m waagde en dit ook rond de 65” afmaalde. Als 3de loopster zetten we cadet Flore Vergote in die na haar 4x800m nog een heel mooie +/- 64” op de tabellen bracht. Een speciaal woordje van dank geef ik graag aan Tamara Van Vooren. Zij wilde ons gewoon als lange afstandsloopster depanneren om toch maar een ploegje op de been te krijgen. Nadat ze ongeveer in  1’15”haar baanronde afhaspelde  werden we in totaal 6de in 4’29”63 .

            Met iets meer dan gewone aandacht werd er uitgekeken naar ons 4x400m masters dames. Reeds 2 jaar geleden had ons vrij jong 5-koppig mastersteam Annelies van Hoecke-Linda Hermans -Nele Matthys – Liesbeth De Vos en Petra Bruggeman inspiratie opgedaan naar het voorbeeld van onze oudere masters (Tine Ghyselen-Hilde Van Hecke-Leen Verniers en Nadia De Rycke) die 2jaar geleden op onze eigen meeting een Belgisch record op de 4x400m W45 liepen. En stilaan groeide bij Petra de gedachte wat er bij ons jongere masters open lag en vooral “hoe zouden we het aanpakken?”.  Er werd overwogen wat er best in onze mogelijkheden lag en het werd 4x800m. Een jaar later liep ons kwartet ( Linda-Annelies -Liesbeth en Petra) na heel wat specifieke 800m trainingen en ook op onze eigen  piste een nieuw Belgisch record. En zo rijpte het idee, waar zouden we uitkomen op de 4x400m? Hoe dan ook, ongeveer een jaar geleden gooiden we het roer om en begonnen we vooral specifieke 400m trainingen te doen. Maar omdat corona roet in het eten gooide konden we niet binnen trainen in de topsporthal en probeerden we buiten zo goed en kwaad mogelijk de 400m (gevaar voor kwetsuren)met 800m trainingen te combineren. Op regelmatige basis (zelfs op zaterdagavond) werden er online Romp Stabilisatie Oefeningen gedaan. Petra ging ook op regelmatige basis bij sprinttrainer Glenn om de snelle vezels (na de uitstap van de marathon)terug te vinden voor de 400m. Ook werd er een 10-daagse vakantie /stage op hoogte gedaan in Sankt-Moritz om het aerobe systeem aan te scherpen. Dat we met 5 degelijke atleten moesten werken was geen overbodige luxe. Eind de winter viel Nele in de lappenmand en toen ze net hersteld was viel half juni Liesbeth weg door kwetsuur. Dus werd ons kwartet gevormd (er was een lijstje met vooropgestelde tijden) voor  Annelies (64”)-Linda(63”) -Nele(68”) en Petra(63”) en als we dit haalden verbeterden we het record met ongeveer iets minder dan 1”.

            Annelies Van Hoecke startte heel goed en gaf de stok na 63“16 door aan Linda Hermans. Ook zij deed het meer dan voortreffelijk en gaf af na 61”63 de stok af  en hiermee hadden we al ruim 2,5” voorsprong. Dan volgde Nele Matthys die ook haar grenzen verlegde en na 67“30 de stok aan Petra doorgaf. We hadden toen al ruim 3” voorsprong en ik was er al redelijk gerust in dat de buit binnen was. Ook Petra Bruggeman liep een heel vlugge 400m in 60”97 en de officiële klok stond stil op 4’13”05 . Op mijn chrono stond warempel 4’13”06!!! Uiteraard hebben de 2de-3de en 4de loopster iets voordeel dat ze met vliegende start aanzetten. Maar vooral door hun talent (allemaal in de jeugd 2’18 of minder gelopen op de 800m), mentale sterkte, inzet en doorzetting is zoiets mogelijk.

Het 25 jarig Belgisch record van Olympic Essenbeek Halle 4’18”76 hadden we van de tabellen gelopen naar 4’13”05 en prijkt mooi op AS Rieme. Een welgemeend proficiat masters dames, jullie zetten AS Rieme iets meer op de kaart .

 Ook een proficiat voor deze die geen record of medaille liepen. Ook zij hebben zich goed ingezet  en verdienen ook onze lof.