Een verslag door ploegverantwoordelijke Marnix Bruggeman

            Dit is het minste dat we kunnen zeggen na een dag vol spanning met sport van de hoogste plank wat betreft masterniveau. Reeds 2 jaar na elkaar mogen wij AS Rieme ons de beste masters noemen van Vlaanderen. Maar ik denk dat we ook heel goed zouden meedoen op nationaal gebied.

 Ruim 3 maand op voorhand werden er al plannen gesmeed hoe we op 4 juni onze atleten zouden opstellen waar er de meeste punten te rapen vallen en… vooral op de proeven waar we minder punten sprokkelen om daar werk van te maken.

            Op de bus richting Betekom werden de laatste tactiekbesprekingen gedaan. De meegereisde jeugd zorgde voor de blauw-geel streepjes op onze wangen….we waren helemaal klaar om te strijden!

We konden met onze ploeg  alle nummers bezetten, iets wat met masters niet altijd evident is. Dit ondervond ook AC Deinze die forfait moesten geven wegens te weinig atleten!!! Ik weet uit ondervinding dat  als we niet ieder jaar gemiddeld 2 nieuwe pionnen (lees jongereJ) kunnen inzetten,  dan kunnen we niet blijven wedijveren op het hoogste niveau.

            Ruim op tijd aangekomen in het verre Betekom konden we stipt om 14u00 al 5 masters het rode ovaal opsturen.

Bij de loopnummers werd Tine Ghyselen het eerst in de startblokken verwacht. Wat deed ze het goed! Vooraf stond ze met een besttijd van 14”14. Vorig jaar was deze tijd goed voor winst. Ze werd hiermee in de vlugste reeks opgesteld en werd 4de in haar reeks met 14”13. Uiteindelijk deed er nog 1 dame beter in de andere reeks en werd in totaal 5de met 8pnt. Deze wedstrijd toonde ons dat het niveau van de andere teams hoger lag dan vorig jaar.

            Tegelijkertijd werden 4 kampnummers afgewerkt. Ruud Naudts, kersvers master, nam het hoogspringen, de 5000m en de 4x400m  voor zijn rekening (wat een combinatie?!). Op veilige hoogte 1m40  gestart, deed hij goed mee en kon zelfs een beurt op 1m 51  laten voorbijgaan. Daarna ging het per 3cm omhoog en tot op 1m60 nagenoeg foutloos. Uiteindelijk werd het 1m63, amper 2cm van zijn indoorrecord. Hiermee werd hij knap 3de en haalde 10pnt. 

                   Ouderdomsdeken van onze ploeg was Patrick Baeke, hij nam het kogelstoten voor zijn rekening. Wie de kaap van 50 gepasseerd is, weet dat het moeilijker wordt om te wedijveren met de jongere garde. Hij was te bescheiden en dacht aan 2 punten. Maar na 3 worpen met een kogel van 7,25kg notabene  was hij bij de beste 8 en mocht nog eens 3x meedoen. Met zijn 5de worp haalde hij 9m34,  werd finaal 8ste en behaalde 5 kostbare punten!!!  

            Linda Hermans was zowel speerwerpster als kogelstootster én sprintster in de  4x100m. Daags voordien meldde ze nog dat ze ziek was en met koude rillingen onder de dekens lag. Algauw werd een plan B opgesteld voor het geval ze niet zou kunnen deelnemen. Hoe dan ook….de titel zouden we dan zeker mogen vergeten! Gelukkig stelde ze me op zondagmorgen via een berichtje gerust (dankjewel LindaJ)dat ze er bij kon zijn en desnoods met 1 poging ons wou depanneren. Het werden er uiteindelijk 6,  en met een beste speerworp van  26m 21 werd ze knap 4de met 9 punten. Ook in het kogelstoten toonde Linda van welke goudwaarde ze is voor de club en behaalde daar een mooie 3de plaats met een worp van 9m31. Goed voor een vette 10 pnt.

                        Dochter Petra Bruggeman werd strategisch opgesteld voor de kampnummers verspringen en hoogspringen + de 4x100m. In het verspringen deed ze het super goed. Na haar eerst sprong van 4m44 stond ze al mooi aan de leiding. We waren afgesproken dat ze het aantal beurten zou beperken want vorig jaar kwam ze gehavend uit de zandbak!  Haar 2de poging was zelfs 4m61, de voor mij op voorhand ingecalculeerde  overwinning  was binnen. De 3de sprong van 4m28 was het sein om ermee te stoppen. De 13 punten waren binnen! In de latere namiddag deed ze ook het hoogspringen. Hiervoor hebben we de laatste week nog eens aan de afsprong gewerkt en dit leverde zijn vruchten op. Petra behaalde met 1m31 de 3de plaats en opnieuw 10 punten op onze teller. Die sprong was meteen goed voor zowel een algemeen clubrecord bij de masters en uiteraard bij de W40! Ook al weten we dat ze goed uit de voeten kan bij het lopen… het bleek toch veruit de beste keuze om haar op te stellen bij de kampnummers.

            Het 2de loopnummer van de dag, de 100m, was voor Simon Van den Berghe. Meer dan een jaar geleden zag ik hem eens lopen op training en onmiddellijk was ik verkocht om hem aan te spreken om eventuele deelname aan de B V VL  in Lokeren. Maar toen kon het niet wegens communiefeest. Maar dit jaar was hij wel present. Hij had de laatste week aangegeven dat hij toch iets voelde in de Linker hamstrings en trainde op een laag pitje. Zondag zag het er goed uit en na een perfecte start op de 100m en goede race stopte de klok na 13”06. Goed voor een 7de plaats en 6pnt. Exact 1 uur later stond hij aan de start van de 200m. Na een blitse start liep hij in de bocht al ruim aan de leiding van zijn reeks. Maar helaas na 120m gooide (de bekende zweepslag kwetsuur) bij spurters  roet in het eten en Simon moest gedwongen bijna stoppen. Op mijn vraag deed hij rustig verder en behaalde zo toch nog 2 zuur verdiende puntjes . Zijn tijd van 34”50 was van ondergeschikt belang. Simon, we wensen je een spoedig en volledig herstel. En… hopelijk doe je nog verder met atletiek, want je bent nog een  onvoldoende geslepen diamant die het bij de masters nog ver kan schoppen!!!

            De loopnummers volgden elkaar op en nu was het de beurt aan Katrijn Van Hoecke op de 800m. Ook al had ze wegens een vervelende voetkwetsuur al een lange tijd niet aan competitie gedaan. Voor onze club wou ze kost wat kost haar steentje bijdragen. Na de start liep ze in een tactische wedstrijd (wel op gewone loopschoenen)mooi vooraan mee. Maar de laatste 200m (net als haar zus Annelies vorig jaar) schakelde ze over naar haar hoogste versnelling en niemand kon volgen. Met ruim 2” voorsprong won Katrijn verdiend haar reeks in 2’26”05. We kregen terug de volle buit met 13punten. Eerlijk op mijn pronostiek lijstje had ik een 2de plaats en 11pnt aangestipt. Achteraf speelde de kwetsuur terug op en zal doseren en herstellen de boodschap zijn.

            Daarna waren de 1500m reeksen  aan de beurt. De dames startten het eerst met Lien Langeraert als onze deelnemer. Na een sterke wintercampagne was het haar eerste wedstrijd op piste. Ook hier eerder een tactische wedstrijd waar Lien attent meedraaide in 3de positie. Ze kon uiteindelijk die plaats behouden en behaalde na 4’57”07  10pnt binnen voor onze club. Dat ze de vluggere Melissa Van Den Driessche van ROBA achter haar hield was zeer sterk!

            Bij de mannen verdedigde nieuwkomer Tom Meire onze kleuren. Hij had op voorhand ergens gehoopt om onder de 4’25 te lopen. Hier was het tempo van in het begin heel hoog. Gewoon omdat Belgisch indoor kampioen op de 800m Hans Omey van AZW al bij de start zijn duivels ontbond. Tom draaide goed mee in de middenmoot en verraste ons in goede zin met zijn eindspurt. Hij werd hiermee 6de na 4’22”30 en behaalde 7 punten. 

            Ondertussen zagen we Ricky De Zutter aan het werk in het speerwerpen.

Voor onze club is Ricky al jaren van onschatbare waarde. Zowel bij alle cat. als bij de masters wordt hij steevast opgesteld en steeds behalen we veel punten dankzij Ricky. Het was nu niet anders met zijn beste en  6de worp 48m37 schoof hij op van plaats 3 naar plaats 2. Wat een prestatie, 6 geldige worpen met minder dan 4m verschil! Het leverde ons 11pnt op.  Het voorlaatste werpnummer van de dag was ook voor Ricky. Ook het discus werpen beheerst hij goed en zijn beste worp van  33m07 was goed voor een 6de plaats en 7 punten.

            Bij de dames op de 200m zagen we Annelies Van Hoecke . Niet echt haar geliefkoosde nummer. Ik heb de start niet gezien maar ze vertelde mij dat hij heel slecht was! Annelies heeft wel vlugge benen en kwam uiteindelijk goed in de wedstrijd. Ze behaalde een mooie 4de plaats in 29”40. Goed voor 9pnt. Ze was hard voor zichzelf en zei dat het niet goed genoeg was. Maar met die 9 punten zijn wij wel meer dan tevreden, hoor!

            Op de 400m heren was het de beurt aan Christophe Raes. Ik denk dat dit wel “zijn” nummer is. Goed gestart en met veel overgave behaalde hij een 3de plaats in 56”91.  Als ex-Olympiër  in het roeien was zijn 3de plaats mooi 10 punten waard. Al direct na Christophe zijn race maakte Patrick Baeke mij attent dat we met de 400m erbij op 101 punten aan de leiding stonden. Ik antwoordde dat dit juist de helft van de punten was die ik vooraf berekende.

            Voor het verspringen bij de mannen had ik overlegd met Linda en we kwamen tot de conclusie dat dit iets zou zijn voor… Thomas Wytinck! Hij wilde uit clubbelang voor hem  het eerder ondankbare nummer wel eens proberen. Op training met de hulp van coach en vrouwtje Linda lukte het wel maar kwam toch licht geblesseerd uit het avontuur! Hij had me bij het inspringen al opgemerkt dat het niet zo goed zat met de hamstrings. Daarom besloot hij maar 2 keer te springen en dat ik best een vervanger zocht voor de 4x400m. Thomas zijn eerste en beste sprong was goed voor 4m67. Hiermee behaalde hij de 7de plaats en 6 punten. Achteraf was ik heel blij met de gevraagde en gewaagde opstelling.  Bedankt om het te proberen Thomas!

            Ondertussen was Yelva Leune  de kooi gaan opzoeken voor het discuswerpen. Vanuit het verre West-Vlaanderen was ze met de wagen gekomen om met plezier onze ploeg te versterken. We hebben zeker in de toekomst nog een discus werpster nodig , want zonder Yelva hebben we bij de masters nagenoeg niemand  om dit moeilijk en vrij technisch nummer te beheersen.  Ze was dan ook heel blij dat ze 6 keer mocht aantreden bij de beste 8.  Ze behaalde met haar beste worp 21m65. Goed voor een 8ste plaats en 5 punten.

            De lange afstandsnummer waren nu aan de beurt en hier komt AS Rieme wel altijd sterk uit de strijd en worden er heel wat punten gesprokkeld. Op de 3000m dames is Anneleen Vande Riviere ondertussen onze vaste waarde geworden. Ik kon mij heel de namiddag niet van de indruk ontdoen dat het niveau algemeen een stuk hoger lag dan vorig jaar. Nadat het startschot gegeven was kwam Anneleen samen met topmarathonloopster Karen Van Proeyen van ROBA aan de leiding. Naarmate de wedstrijd vorderde moest Anneleen die een goede wedstrijd liep wat gas terug nemen. Het werd wel een heel knappe  2de plaats in 10’39”68. De 11punten waren binnen. Bij de laatste tussenstanden stonden  onze Vikingen steeds nipt aan de leiding. We konden al lichtjes beginnen dromen…

            Het volgende loopnummer was terug een 3000m bij de heren. Hier tekende  coach Xavier Rondas voor. Xavier die zichzelf door en door kent, liep heel attent de tactische race mee. Niet weg te slaan uit de top 3 zette hij zich de laatste 500m aan de leiding en probeerde niemand meer te laten over gaan. Na een prangende spurt voor de overwinning samen met Berten De Vleeschauwer van AVLO kwam Xavier iets te kort. Met een tijd van 9’29”52 en een 2de plaats kregen we ook hier 11 punten en dat deed ons en onze  scoreJ heel veel deugd.

            Het laatste lange afstandsnummer was voor Ruud Naudts . Samen met Xavier hadden we beslist om laat in te schrijven en te beslissen of Ruud of hijzelf de 5000m zou lopen. Kwestie van de meeste punten te nemen waar ze te rapen vielen. Achteraf was het de juiste keuze. Geen makkelijke race daar de temperaturen voor de lange afstand aan de hoge kant lagen. Ruud verdedigde in deze sterk bezette wedstrijd naar behoren en na 16’27”80 werd hij 7de en behaalde 6 punten.

            Als afsluiter van de atletiektriller kregen we nog de aflossingen.

Er werd besloten om eerst de 4x400m te laten lopen. Vooraf hadden Xavier en ik de knoop doorgehakt wie Thomas Wytinck als 2de loper zou vervangen. Ofwel onze reserve David Peerden(vorig jaar goed voor +/-61”) of Tom Meire die aangaf dat hij wel 60” zou kunnen. Dus het werd Tom die als 2de loper werd opgesteld. Ruud Nauds was onze startloper en deed het super goed (na zijn 5000m) en gaf nagenoeg gelijktijdig met de koploper na +/- 56”11 de stok af aan Tom Meire.(hierbij wil ik wel vermelden dat de splittijden van de eerste 2 lopers moeilijk heel  correct af te duwen zijn) Maar wat een vlugge ronde van Tom! Na +/- 58”03 gaf hij de stok door aan Christophe Raes  die op zijn beurt de klus klaarde in ongeveer 57”87. We liepen toen afgetekend 2de in ons reeks.

Xavier Rondas was onze slotloper die afrondde in +/-56”58 . Net als vorig jaar werden we geklopt door AVLO voor de overwinning. We werden mooi 2de in 3’48”63 en opnieuw 11 punten.

            Als slot nog de 4x100m dames . Hier had ik met het kwartet Tine Ghyselen-Petra Bruggeman-Linda Hermans en Annelies Van Hoecke de overwinning ook ingecalculeerd. Onze dames sprintten hard en zorgden voor prachtige stokwissels. Ook al moest slotloopster Annelies Van Hoecke na 30m gas terug nemen door een  hamstringkwetsuur. We wonnen uiteindelijk onze race in een nieuw clubrecord van 54”36. Alweer 13 punten!

            We moesten enkel nog afwachten tot het uitroepen van de einduitslag. AS Rieme werd net als vorig jaar na een spannende dag beloond met een memorabele overwinning. We mogen ons dus 2 jaar na elkaar de beste masters ploeg noemen in de hoogste afdeling van alle Vlaamse provincies!!!

Ik stel nog steeds vast dat ons dames met 111 punten de bovenhand nemen van onze heren die 93 punten haalden. We proberen daar een inhaalbeweging te maken!

 Een welgemeende proficiat aan alle deelnemers en een welgemeende dank aan de meegereisde reserves Chaveli Rondas-David Peerden en Jan De Kesel.

            Ook een woordje van dank aan mede coach Xavier, voor de meegereisde supporters en het bestuur  voor ons transport met de bus en het drankje dat we mochten nuttigen na onze welverdiende overwinning.

Einduitslag: 1)AS Rieme 204p  2) DCLA196p 3)ACHL 185p 4)AZW 172P 5)ROBA 171,5p 6) AVLO 167P 7)ATLA 147,5P 8)RAM 142p 9)ACW 138P 10) VS 135p      11) FLAC 116 12) DEIN Forfait.

                                                                       MARNIX BRUGGEMAN