Een zucht van opluchting. Dat slaakten Katrijn Vande Riviere, Katrijn Van Hoecke, Lien Langeraert en Petra Bruggeman toen ze te horen kregen dat ze er toch nog een BK veldlopen zou plaatsvinden. Hadden ze toch niet voor niets de hele winter getraind. Op 28 februari mochten ze voor de eerste en laatste keer deze winter de spikes aanbinden.

Katrijn Vande Riviere werd bij de favorietes gerekend voor het podium. Logisch, haar derde plaats van 2020 lag velen nog vers in het geheugen. Op basis van de trainingen mocht ze die ambitie zeker nastreven. Katrijn maakte van bij aanvang van de wedstrijd direct duidelijk dat er rekening met haar moest worden gehouden. Ze vertoefde onmiddellijk in de voorste regionen en zou daar de gehele wedstrijd goed standhouden. Aan de latere nummers één en twee Mieke Gorissen en Eline Dalemans was echter niets te doen. Zij hielden er een verschroeiend tempo op na. Katrijn paste wijselijk en hield zich schuil in een achtervolgend groepje. Toen ook Hanna Vandenbussche, Sofie Van Accom en Lisa Rooms versnelden moest Katrijn passen. Maar ze deelde haar wedstrijd goed in en remonteerde eerste Van Accom en naderde nog heel dicht op Rooms. Een vijfde plaats werd haar deel en daar was ze heel tevreden mee. “Ik ben blij met dit resultaat. Ik heb echt op mijn waarde gelopen. In het allerbeste geval -lees met meer modder- had er mijns inziens wel een vierde plaats in gezeten. Maar nu lag het snel en dat ligt me iets minder dan een zwaarder parcours”, aldus Katrijn.

Katrijn Van Hoecke stond met meer twijfels aan de start want de laatste weken speelde haar scheenbeen weer op. De voorbereiding was bijgevolg niet optimaal maar eeuwige positivo Katrijn was vastbesloten er het beste van te maken. En dat deed ze ook. Met een negentiende plaats behaalde ze een mooi resultaat.

Lien Langeraert startte met het doel er nog eens goed van te genieten. Het was immers al veel te lang geleden dat ze nog eens in het veld had kunnen rennen. Lien behaalde een vijfentwintigste plaats en daar was ze tevreden mee. (25)

Petra Bruggeman voelde zich als prille veertiger wat onwennig tussen al die jonkies. “Die starten allemaal zo snel”, klonk het voor de start wat onzeker. Maar Petra liep goed mee en kon uiteindelijk als negentiende nog twee atletes achter zich houden. Daar konden zij en trainer/papa Marnix zeker mee leven. (21)

Nog even vermelden dat ook Jolien Van Hoorebeke eveneens was geselecteerd voor de korte cross. Vanwege bouwwerkzaamheden aan haar nieuwe huis diende ze echter te passen.

Riemse mannen kwamen in Brussel niet aan de start. Meisjes aan de macht was het credo van onze Vikingdames! En terecht!