Net zoals in de goede oude tijd, met de bus naar de “interclub” hoe lang was dat geleden? Nostalgische gedachten speelden me door het hoofd, wat getemperd  door de wekker die mij om 05.30hr genadeloos uit mijn meest ideale kampioenendroom wakker brulde.  Om 07.00hr al vertrekken, dat was me nog nooit overkomen, de realiteit brengt je onmiddellijk naar de orde van de dag, met één vraag die me door het hoofd joeg, gaat Rieme zich redden in het verre Lanaken.

Maar onmiddellijk neemt de rustige zekerheid dat Marnix wel weer voldoende en nodige  strategische verschuivingen zal doorgevoerd hebben, de bovenhand.

In de bus verraadt de peptalk van clubatlete pur sang, Petra Bruggeman, dat ze er toch ook niet helemaal gerust in is.  In ieder geval de supercomfortabele reisbus was een eerste aanzet in het feit dat we ons vrij comfortabel staande zouden  houden in eerste landelijke.

Om 10.30hr mochten de eerste atleten hun opwachting maken, de nervositeit van atleten, trainers en supporters ging toch wel wat crescendo, we waren immers getuige van het historische feit dat de dames en de heren voor het eerst voor een gemeenschappelijk klassement mochten strijden, en ondanks alles was niet iedereen  gerust in een goede afloop.

Flore DE BAKKER en Linda HERMANS   mochten de spits afbijten. Flore in het kogelstoten en Linda nam het speerwerpen voor haar rekening. Ook onze scholier Tibo WELVAERT mocht aan de bak, de verspringbak dan. We zijn Tibo dankbaar dat hij op de uitnodiging van trainer Marnix inging. Uiteindelijk zorgde hij door zijn inzet en goede wil toch voor een extra punt. Ondertussen lukte het  Flore om de kogel over de 9m te stoten, 9.02m meer bepaald, wat haar een achtste plaats en vijf punten opleverde. Linda had in stilte op een worp van 30m gehoopt, en die zat er wel degelijk in, getuige haar worp van 29.54 m. Ze werd heel verdienstelijk vierde en dat bezorgde ons 9 punten. Langs de andere zijde van het terrein mocht ook Ruud NAUDTS zijn veelzijdigheid etalerenin het hoogspringen, een nummer dat ook al niet echt binnen zijn comfortzone ligt, maar zo waren er natuurlijk meerderen. Ruud deed er alles aan om zijn persoonlijk record te springen, ondanks verwoede inspanningen bleef hij steken op 1.60m. Ook goed voor 1 punt.

Ondertussen verschenen de lage horden op het terrein. De 400m horden, een verschrikkelijk hard nummer. Ook hier kregen we jong Riems talent aan de start, we kennen hem vooral uit het veldlopen, maar ook op de 400m horden trok Killian MOENS goed zijn streng. Met een tijd van 64.19 wist hij nog twee jongens achter zich te laten. En wat dan gezegd van onze scholiere Flore VERGOTE die tussen de seniores en de juniores een bijzonder knappe tweede plaats wist te behalen. Met haar tijd van 64.11 wist ze niet alleen 11 punten weg te kapen maar ze liep zich ook in de eeuwige ranglijsten bij de scholieren dames naar een 58° plaats, ronduit knap.

Alessandra VERMOTE  mocht in de startblokken plaats nemen voor de 100m. Opnieuw brachten we hier een jong talent aan de start. Onze cadette mist nog wat kracht, maar snelle benen heeft ze wel, deze leverden haar een verdienstelijke 11° plaats en twee punten op. In de reeks bij de mannen kreeg Mathias VAN HERREWEGHE de moeilijke taak toegewezen zijn gekwetste broer te vervangen, hij deed dit met alle mogelijke inzet. Een tijd van 12.39 en een 11° plaats was ook zijn deel. Bedankt Mathias.

Om 11.45hr waren we toe aan de eerste langere wedstrijd, namelijk de 1500m. Hier hadden we een sterk ijzer in het vuur, namelijk Katrijn VANDE RIVIERE, alleen leek ze er vooraf zelf niet zo van overtuigd. In de wedstrijd ging ze goed mee en in de laatste ronde wist ze een derde plaats uit de brand te slepen. In een, naar eigen zeggen, onverhoopt goede tijd van 4.31.70. Goed voor 10 punten.  Bij de mannen stelde Marnix Daan BOSTYN op, deze jonge man en nog junior, liep de voorbije winter een ganse reeks overwinningen bij mekaar. Op 1500m heeft hij nog niet zo veel ervaring, de startronde was waarschijnlijk iets te snel, in de volgende ronden moest hij daardoor wat inleveren maar toch liep hij naar een mooie 8° plaats in 4.08.97 en vijf punten.

Ook om 11.45hr mochten we ons vergapen aan de welgevormde torso’s van de mannen schijfwerpers. Onze Ricky DE ZUTTER viel wat borstomtrek betreft zeker niet uit de toon, maar ook in de ring zelf mocht zijn prestatie gezien worden. Met een flinke worp van 35.76 m wist hij een hele mooie vijfde plaats te scoren en de daaraan verbonden 8 punten.

Inès DE WINDT verraste ons door haar complex loos en spontaan optreden in het hinkstapspringen. Nog maar cadet maar wat een préséance, ze wist als enige cadet tussen al die seniores  naar een sterke 6° plaats  te springen. Onverhoopt maar wel goed voor 7 punten. Even over het middaguur mocht Alessandra VERMOTE weer opdraven, en dat op het altijd lastige nummer dat 400m heet. Ze deed het hier bijzonder goed in een knappe 1.00.71. Een zesde plaats werd haar deel en het leverde ook 7 punten op. Ook deze atlete heeft toekomst. De mannen  voor de 400m mochten als laatsten het voormiddagprogramma afsluiten. Hier mochten we kijken naar de wedstrijd van Victor DE POORTER. Met een tijd van 55.27  stelde hij zeker niet teleur, en aan inzet ontbrak het ook zeker niet. Hij snelde uiteindelijk naar een 8° plaats en 5 punten.

Toen we de tussenstand hoorden en Rieme op de 12° plaats hoorden omroepen, tekende zich in ons hoofd even een doemscenario af. Een koffie en een broodje later wisten we dat onze traditionele strijdvaardigheid ons wel weer over de streep zouden trekken. En zie zo geschiedde ook.

Het namiddagprogramma begon met de 100 horden voor vrouwen. Hier dienden we de half gekwetste, maar zo talentvolle Lisa DE BOCK op te stellen. Niet te geloven maar op haar pantoffels wist ze nog tot een 7° plaat door te stoten. Ook al goed voor 6 punten maar 10 op 10 voor inzet.

Daarna keken we met stijgende verbazing naar het optreden van Janne VERGOTE in het hoogspringen. Ook nog maar cadet, maar talent op overschot en goed geassisteerd door Linda Hermans die haar nog enkele tips kon toespelen.  Ze presteerde het om 1.55m te springen en een derde plaats af te dwingen met de daaraan verbonden 10 punten. Deze jonge dame was nog volop aan het springen toen ze vriendelijk doch dringend verzocht werd in de startblokken te kruipen van de 200m. De klok wees dan al 14.00hr aan. Ook daar deed ze het, ondanks die ondankbare omstandigheden heel goed. Ze werd 8° in een hele mooie 26.54 en dat met vermoeide benen van het hoogspringen.

Onderwijl had Ricky DE ZUTTER ook in het kogelstoten laten zien welk een belangrijke pion hij voor de ploeg was. Ook hier haalde hij een meer dan verdienstelijke 5° plaats en uiteraard bracht dit terug 8 punten op. Ondertussen konden we ook zien dat Thimon VAN HERREWEGHE nog wat meer kan dan snel lopen over 400  of 800m. Hij kan ook een aardig stukje met de speer werpen. Dat bewees hij door niet minder dan 39.63m te halen en daarmee haalde hij vijf punten verbonden aan de 8° plaats.

In het verspringen hoorden we terug een vertrouwde naam afroepen. Dit keer trad Flore VERGOTE aan. Niet echt haar favoriete nummer, ze trok echter meer dan haar streng en liet 4.86m optekenen, ook al goed voor een 8° plaats en de daaraan verbonden puntjes. We begonnen nu op alle nummers te scoren en we konden de laatste plaats doorgeven aan anderen.

Wie voor de hoge horden heeft gestaan weet hoe hoog die lijken, maar ook zijn. Met 1.06m hoogte is dat een hele hindernis waar je over moet. Wie anders dan onze sterke beer Anton DE BAETS kon dat beter, en inderdaad, zonder specifieke training presteerde Anton het om 7° te worden in een tijd van 17.71. Maar wat dan gezegd van zijn hinkstapspringen, een nummer waar een doorsnee atleet met het zweet, of is het lood, in zijn schoenen staat. Niet Anton, hij presteerde het om het verst  te hinken te  stappen en te springen. Een sublieme prestatie die ons 13 punten opbracht. Anton is zeker een atleet die met zijn sterk lichaam, kracht en snelheid nog hoge toppen kan scheren in atletiek. Vooral doen Anton.

Op de 800m vrouwen brachten we clubatlete bij uitstek, Petra BRUGGEMAN in stelling. Gans de voormiddag was ze druk in de weer om jonge atletes en atleten met raad en daad bij te staan. Misschien had dit een lichte weerslag op haar prestatie. Ze deed er alles aan, perste het laatste greintje macht uit haar lichaam, en kwam tot een vijfde plaats in 2.21.01. Haar gezicht verraadde dat ze net iets meer had verwacht. Als enige master op de 800m bracht ze toch 8 punten naar Rieme. Bij de mannen mochten we op de 800m hopen op een eerste overwinning. Joachim BAFORT kon daarvoor zorgen. Vorige week liep hij immers een hele sterke 1.53 over de dubbele baanronde. Maar dit was een andere wedstrijd, tactisch met een trage eerste ronde in 1.03. Marnix had Joachim gezegd te demarreren op 250m van het einde. Joachim voelde zich echter zo sterk dat hij na 400m reeds aanging. Misschien  kostte dat hem de overwinning, altijd gemakkelijk praten naderhand natuurlijk. Feit is dat Joachim nog twee atleten diende te laten voorgaan. Toch haalde hij voor Rieme mooi 10 punten binnen in 1.59.21.

Sarina BALCAEN , ook al iemand waar je altijd kunt op rekenen, kreeg de ondankbare taak in de schoot geworpen om de schijf zo ver mogelijk van zich af te gooien. Als niet discuswerpster deed ze wat mogelijk was, ze kwam net aan geen 20m maar haalde met een 10° plaats toch 3 punten binnen.

Mathias VAN HERREWEGHE mocht voor de tweede keer aantreden en nu over de halve baanronde. Als niet specifiek spurter liet hij toch een meer dan verdienstelijke 24.77 optekenen. Hij werd daarmee 10° en liet daardoor drie punten bijtekenen. Bedankt Mathias.

Nu de spurtnummers gelopen waren  konden we ons opmaken voor de langere afstanden. Hier rekenden we toch ook op redelijk wat punten. En kijk Jolien VAN HOOREBEKE stelde die verwachtingen zeker niet teleur. Ze liep een sterke koers, veelal alleen, maar kwam in een goede tijd van 10.13 mooi als derde over de streep. Tien punten erbij en we begonnen stilaan te geloven in een goede afloop wat het klassement betrof. Daarna was het aan Xavier RONDAS, ervaring te koop natuurlijk. Hij kent zijn lichaam als geen andere en liet de eerste stormloop aan zich voorbij gaan. Op ervaring en uiteraard kunde, kwam hij als master nog aan 9.16 . Goed voor een 7° stek en 6 punten.

Voor de aflossingen keken we nog naar één nummer uit, de 5000m. We brachten hier Joren VERSYP in stelling. Een man met gezonde ambitie en bereid te vechten voor wat hij waard was in  deze toch wel zwoele omstandigheden. Hij begon voorzichtig, haakte zijn wagentje even aan die van de hem dubbelende winnaar, en kwam zo aan een heel verdienstelijke 16.15 en een 8° plaats. In betere omstandigheden is hij zeker in staat beneden de 16 minuten te lopen.

Net voor de aflossingen stonden we vrij geruststellend op een 8° plaats in het klassement. Het was zaak te proberen die plaats te consolideren. In de 4×100 dames konden we een laatste plaats niet ontlopen. Maar terug werd hier bewezen hoe belangrijk correct aflossen wel is. Twee ploegen werden immers gediskwalificeerd wat ons onverhoopt nog 3 punten opleverde. Een speciale dank gaat hier zeker naar A. Sevryugina en Cato MARLIER die de verplaatsing maakten om alleen maar tijdens de aflossing ingezet te worden. Bij de heren spurtten we zelfs naar een 9° plaats en de daaraan verbonden 4 punten. Bedankt aan iedereen die zich inzette in die aflossingen. Voor de aflossing 4×400 mixed hadden we wel ambitie. En terecht, na een felbevochten wedstrijd wonnen we onze reeks. Het was dan afwachten wat ze in de tweede reeks zouden realiseren, en dat was niet genoeg om ons van de overwinning te houden. Een spontaan applaus brak los onder de Riemse aanhang. Zo luid en zo enthousiast dat ze achter ons verbaasd de wenkbrauwen fronsten en ons even verdachten van niet goed bij zinnen meer te zijn. Maar met die overwinning waren we ook zeker van de 8° plaats en het behoud in eerste landelijke.

Men kan voor of tegen de BVV zijn, feit is wel dat geen enkele wedstrijd kan tippen wat beleving en ventileren van emoties betreft, als de BVV. Iedereen ging mee op in de strijd voor behoud, ook de meegereisde supporters, en dat resulteert dan in een unieke clubsfeer die nergens anders te vinden is. Bedankt aan de trainers, en dan vooral aan Marnix BRUGGEMAN die weken op voorhand bezig is om een zo goed mogelijke ploeg in stelling te brengen. Zijn inzet is hierin van uitzonderlijk belang. Ook Xavier draagt  hier meer dan zijn steentje bij. Heel opvallend trouwens hoe sterk onze jonge cadetten en scholieren presteerden in het geheel. Met die jonge garde oogt de toekomst er zeker goed uit. Bedankt aan alle atleten die niet aan hun lievelingsnummer konden deelnemen , maar persoonlijke voorkeur ondergeschikt maakten aan het clubbelang, tof dat jullie dat wilden doen.

Ik heb ervan genoten.